Publicaties en onderzoek

Salomon Coster onderzoek

De natuurkundige Christiaan Huygens vond eind 1656 de toepassing van de slinger in een uurwerk uit, dat nog steeds geldt als een zeer belangrijke mijlpaal. Vervolgens zocht Huygens samenwerking met meester horlogemaker Salomon Coster die zijn uitvinding tot uitvoering kon brengen. Salomon Coster is vanaf dat moment Nederlands meest invloedrijke uurwerkmaker. ’s Werelds eerste klok met slinger, een zogenaamd Haags klokje, kan bewonderd worden in het Boerhaave Museum te Leiden. Ook het Museum van het Nederlands Uurwerk heeft diverse Haagse klokjes in haar collectie.

Omdat er relatief weinig bekend was over Salomon Coster zijn Rob Memel en Victor Kersing een onderzoek gestart. Het doel is om het verhaal van Salomon Coster en zijn gezin in kaart te brengen. Hieronder de publicaties en gevonden archiefstukken. Deze pagina zal worden bijgewerkt indien er nieuwe gegevens gevonden zijn.

Boeckels / van Leeuwarden onderzoek

Rond 1600 waren Leeuwarden en Haarlem belangrijke plaatsen waar de vroege ontwikkeling van  zakhorloges en later doosklokken plaats vond. Op de Grote Markt te Haarlem vestigde zich de familie Boeckels, afkomstig uit het Duitse Aken. Door een huwelijk tussen een dochter van horlogemaker Mathijs Janszoon Boeckels en de horlogemaker Jacobus van Leeuwarden kwamen in 1647 zelfs twee belangrijke uurwerkmakersfamilies bij elkaar.

Dit onderzoek, gestart in 2015, gaat over deze twee families die een belangrijke rol hebben gespeeld in de vroege geschiedenis van de Nederlandse uurwerkmakerij. Het onderzoek zal ook aantonen dat er banden waren tussen de familie van Leeuwarden en Salomon Coster.

Overige publicaties