Publicaties en onderzoek

Salomon Coster onderzoek

De natuurkundige Christiaan Huygens vond op 1e kerstdag 1656 de toepassing van de slinger in een uurwerk uit, die van een enorm belang was voor onder andere de wetenschap en het navigeren op zee. Vervolgens zocht Huygens samenwerking met de van oorsprong Haarlemse Meester Horlogemaker Salomon Coster die zijn uitvinding tot een werkende slingerklok kan realiseren. Salomon Coster is vanaf dat moment Nederlands meest invloedrijke uurwerkmaker. De slechts enkele overgebleven uurwerken van zijn hand vertegenwoordigen een enorme waarde.

Omdat er relatief weinig bekend was over Salomon Coster heb ik diverse aspecten van zijn leven onderzocht zoals zijn familie, waar hij heeft gewoond, zijn werk en uiteraard de samenwerking met Huygens. Hieronder treft u diverse publicaties en gevonden archiefstukken aan. Deze pagina zal worden bijgewerkt indien er nieuwe gegevens gevonden zijn.

Boeckels / van Leeuwarden onderzoek

Rond 1600 waren Leeuwarden en Haarlem belangrijke plaatsen waar de vroege ontwikkeling van  zakhorloges en later doosklokken plaats vond. Op de Grote Markt te Haarlem vestigde zich de familie Boeckels, afkomstig uit het Duitse Aken. Door een huwelijk tussen een dochter van horlogemaker Mathijs Janszoon Boeckels en de horlogemaker Jacobus van Leeuwarden kwamen in 1647 zelfs twee belangrijke uurwerkmakersfamilies bij elkaar.

Dit onderzoek, gestart in 2015, gaat over deze twee families die een belangrijke rol hebben gespeeld in de vroege geschiedenis van de Nederlandse uurwerkmakerij. Het onderzoek zal ook aantonen dat er banden waren tussen de familie van Leeuwarden en Salomon Coster.

Overige publicaties