Veelgestelde vragen

Algemeen

Kunnen alle soorten uurwerken gerestaureerd worden?

Alle soorten antieke en niet-antieke klokken zijn bekend en alle restauraties zijn mogelijk. Er zijn uitzonderingen zoals reparaties aan uurwerken zoals klokken uit het Zwarte Woud (herkenbaar aan het gebruik van hout in de uurwerken), koekoeksklokken, Amerikaanse uurwerken, jaarpendules (zijn klokken met een draaiende “slinger” onderin, meestal onder een stolpje) en Schatz scheepsklokken. Ook reparaties aan horloges worden niet door mij uitgevoerd. Het beoordelen van een klok wordt zonder kosten uitgevoerd, dus u kunt altijd na afspraak uw klok aan mij laten zien. Uurwerkrestauraties vinden te allen tijde in eigen atelier plaats. Uw klok wordt dus niet uitbesteed aan derden. Voor restauraties aan bijvoorbeeld de kast of wijzerplaat wordt er wel samengewerkt met een zorgvuldig geselecteerd netwerk van collega-restauratoren.

Bestaat er een kwaliteitsverschil in reparaties/restauraties door diverse uurwerkmakers?

Ja! Er is helaas geen keurmerk voorhanden. Het uurwerkmakersvak is een uitstervend ambacht waardoor er steeds minder kwaliteit wordt geleverd op soms het dramatische af. Situaties als verdwenen en/of onherstelbare onderdelen en een veel te hoge reparatieprijs tegen een slechte kwaliteit kom ik regelmatig tegen.

Is de Klokkenmaker van Heemstede gesitueerd in een winkel?

Nee, er is bewust gekozen voor een atelier aan huis i.p.v. een winkel. Het is aan te bevelen om bij een bezoek aan het atelier voorafgaand te bellen (tel: 06-46144998) zodat er rekening gehouden wordt met uw komst.

Wordt er garantie gegeven op een reparatie?

Standaard bedraagt de garantie, bij een volledige revisie van een klok, 1 jaar. Op een deelreparatie, zoals het vervangen van een ketting, bedraagt de garantie van 1 jaar alleen op de reparatie die heeft plaatsgevonden.

Waar moet ik op letten wanneer ik een klok transporteer?

Indien de slinger demontabel is, dient deze verwijderd te worden. Vaak zit een slinger aan een zeer dun slingerveertje dat zal buigen/breken tijdens transport. Bij een klok met gewichten dienen de gewichten verwijderd te worden. Verder de klok tijdens transport goed fixeren.

Wordt de klok weer bezorgd nadat deze is gereviseerd?

In principe is dit niet het geval. Veelal kan de eigenaar van de klok met mijn instructies de klok zelf weer plaatsen. Indien de eigenaar geen vervoer kan organiseren dan is ophalen en bezorgen, tegen een vergoeding (afhankelijk van reisafstand), mogelijk.

Techniek

Mijn klok loopt voor/achter. Kan ik dit afregelen?

Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Hieronder volgt een aantal algemene richtlijnen:

  • Voor klokken met een slinger geldt wanneer de slingerlens met behulp van een moertje onder de slingerlens te regelen is het volgende: Moertje omhoog draaien = klok gaat voorlopen. Moertje naar beneden draaien = klok gaat achterlopen.
  • Het is belangrijk dat de slinger wordt gefixeerd met de andere hand. Het merendeel van de slingers hangt namelijk aan een zeer dun slingerveertje dat eenvoudig kan breken of verbuigen waardoor de klok niet langer (goed) functioneert.
  • Soms is de klok aan de voorzijde van de klok af te regelen. Met name bij Franse pendules ziet men boven de 12-uursaanduiding een klein vierkant asje waarop een sleuteltje past.
  • Regel 8-dagen uurwerken met opwindveer niet per dag af, maar bekijk de situatie over een week tijd en ga daarna de klok afregelen. In verband een veerspanning die niet constant is, is het raadzaam de klok over een langere tijd te beoordelen. Klokken met een gewicht (= een constante aandrijfkracht) kunnen over een kortere periode beoordeeld worden.
  • Een antiek uurwerk is niet te vergelijken met een hedendaags quartz-uurwerk. Bij de meeste klokken is een afwijking van een paar minuten per week heel gangbaar. De nauwkeurigheid van de klok heeft met vele factoren te maken zoals: kwaliteit van het uurwerk, soort aandrijving (gewicht of opwindveer), staat van onderhoud, temperatuur etc.

Is het nodig om mijn klok preventief (bijvoorbeeld na 5 jaar) te laten reviseren?

De meningen bij uurwerkmakers zijn hierover verdeeld. De een zegt na 5 jaar reviseren, de ander na 10 jaar. Mijn visie is: wanneer een klok goed loopt, dan hoeft er geen onderhoud plaats te vinden. Wanneer een klok mankementen gaat vertonen of wanneer de klok steeds vaker opgewonden moet worden, dan is het tijd om de klok te laten reviseren. Bij oudere klokken van voor 1900 of bijzondere/museale klokken is onderhoud na 10 jaar absoluut aan te bevelen.

Is het goed om de klok af en toe wat olie te geven?

Hier heb ik een duidelijke mening over: niet doen! Het zelf olie geven kan alleen door een uurwerkmaker gedaan worden. Deze weet waar, waar juist niet, welk soort en hoeveel olie gegeven moet worden. Verder werkt het na verloop van tijd bij-olieen van een klok juist averechts op het functioneren van het uurwerk. Het opgebouwde vuil vermengt zicht dan met de olie hetgeen een slijpmiddel vormt met slijtage als gevolg.

Mijn klok is van slag. hoe kan ik dit corrigeren?

Net zoals bij het afregelen van een klok is ook hier geen eenduidig antwoord te geven. In het algemeen zijn er twee soorten slagwerken: uurwerken met een sluitschijf (zoals de meeste Franse pendules, Friese klokken, Schwarzwalderklokken) en uurwerken met een zaagslagwerk (zoals de meeste 20e eeuwse klokken en staande klokken). Wanneer een uurwerk met een sluitschijf van slag is dan kan het volgende gedaan worden: rustig de wijzers  naar het juiste aantal slagen draaien. Een zaagslagwerk kan in principe niet snel van slag gaan. Een veelvoorkomende oorzaak is dat de uurwijzer (die klemmend op zijn as zit) is verdraaid. Probeer in dat geval voorzichtig de uurwijzer naar het juiste aantal slagen te brengen. Indien de uurwijzer vast zit, dan is het raadzaam om een uurwerkmaker te raadplegen. Voor Friese klokken is de beste manier als volgt: hoor hoeveel keer de klok slaat, verwijder het gewicht, draai de wijzers naar het aantal slagen en hang het gewicht weer aan de katrol.