Zweedse staande Mora klok, 1e helft 19e eeuw.

Omschrijving

Mora klokken zijn in Nederland minder bekend. Toch heeft deze Zweedse klok erg aantrekkelijke kenmerken die in ieder interieur goed zal passen.

De oorsprong van de klok in Mora dateert al uit het begin van de 18e eeuw toen de Zweedse stad Mora werd getroffen door jaren van droogte. Boeren verlieten de streek en reisden naar Stockholm om daar nieuwe vaardigheden te leren. Een aantal van hen leerden de kunst van het klokken maken en toen zij weer terugkeerden naar Mora, maakten zij klokken in de Mora stijl om tijdens de wintermaanden de financiën aan te vullen. Veel Mora-klokken vertonen tegenwoordig tekenen dat ze opnieuw zijn geverfd. De achtergrond hiervan is de Zweedse traditie om een ​​Mora-klok van de ene generatie op de andere door te geven. De nieuwe generatie of eigenaar van de Mora-klok zou de Mora-klok vaak willen ‘personaliseren’ en zou deze meestal opnieuw laten schilderen. Mora-klokken hebben daarom de geschiedenis van meerdere generaties van een familie als eigenaar.

In de tweede helft van de 19e eeuw verdween de Zweedse Mora-klokken uit als gevolg van de invoer van efficiëntere Amerikaanse en Duitse klokken. Er wordt geschat dat er ongeveer 50.000 Mora-klokken zijn gemaakt en veel van deze Mora-klokken hebben de tijd niet meer overleefd en daarom wordt deze onbekende staande klok steeds zeldzamer. Op dit moment worden daarom weer replica Mora klokken vervaardigd, voorzien van een elektronisch uurwerkje.

De klok die ik te koop aanbiedt is in een zeer originele staat. Zowel uurwerk, gewichten, wijzerplaat en zelfs opwindsleutel zijn origineel 19e eeuw. De kast heeft een aantrekkelijke vorm en is anders dan de meeste Mora klokken die te koop worden aangeboden.

Ik bied de klok in een niet-gerestaureerde staat aan. Het uurwerk functioneert goed en de kast ziet er netjes uit. Een optie is om de kast aan te bieden bij een meubelmaker om enkele kleine werkzaamheden uit e laten voeren. Het uurwerk kan door mij gerestaureerd worden, maar dat kan ook plaatsvinden wanneer het uurwerk problemen gaat vertonen.

Details
Hoogte: 207 cm
Breedte: 14 cm
Jaartal: 1e helft 19e eeuw
Oorsprong: Zweden
Loopduur: circa 7 dagen
Prijs: € 900,00 , niet gerestaureerd, geen garantie. Restauratie is mogelijk.

 

abcabcabc