Geelmessing / geelkoper

Restauratoren van uurwerken zijn vaak op zoek naar de juiste kleur messing voor het maken van onderdelen. Het messing dat in de reguliere handel te koop is heeft een te rode kleur hetgeen afwijkt van de gewilde diep-gele kleur behorende bij oudere uurwerken. In mijn voorraad heb ik diverse dikte gegoten plaat en grote diameter gegoten staf. Dit materiaal is speciaal gegoten in de juiste kleur waar bijvoorbeeld tandwielen en andere onderdelen uit te maken zijn. Laat weten wat u zoekt en ik zal kijken of ik het kan missen en de prijs doorgegeven.

Vroege comtoise model zonnetje circa 1770

Omschrijving

Deze vroege originele comtoise klok kwam in niet gerestaureerde staat rechtstreeks uit Frankrijk.  Zo koop ik deze klokken het liefste in. Het gegoten gietstuk boven de wijzerplaat is origineel (vaak is er later een nieuw gietstuk op gezet); laat een zonnetje zien omgeven door vroege C-vormige voluutornamenten.  De mooie wijzerplaat met handgemaakte ijzeren wijzers heeft een vroege schotelvorm. Daarmee stamt de klok af uit de Lodewijk XV / XVI periode en is te dateren omstreeks 1770. De messing wekkerschijf is achter de uurwijzer te zien echter is, zoals vaak, het wekkermechanisme uit de klok verwijderd of is nooit geïnstalleerd geweest. Verder slaat deze klok eenmaal op de halve uren en slechts eenmaal het aantal slagen op de hele uren. Dat is niet heel gangbaar omdat verreweg de meeste comtoises tweemaal, met een korte tussenpauze, het aantal slagen laat horen. De lange draadslinger met onderaan een loden gewicht geeft een rustige aangename tik.

Details
Hoogte wijzerplaat: 35 cm
Hoogte incl. slinger: 150 cm
Breedte: 24 cm
Diepte: 14 cm
Datering: ca. 1770
Oorsprong: Frankrijk
Prijs:  € 2250,00

Mahonie pubklok / dialclock met dubbelzijdige wijzerplaat

Omschrijving

De pubklok of English dialclock zijn geliefde klokken die in openbare ruimten hingen zoals stations, kantoren, eetgelegenheden en in bars. Het was dus een publieke of pub(lic)klok. Deze bijzondere klok heeft in de St Georges Taverne gehangen hetgeen op de wijzerplaat is te zien. Geliefd is de mahoniehouten kast die de voorkeur heeft ten opzichte van de eiken kast. Het bijzondere van deze klok is het mooie snijwerk waaraan de klok hangt en uiteraard de wijzerplaat aan beiden zijden. De wijzerplaat aan de niet-opwind zijde is in een onberispelijke staat. De opwindzijde heeft een paar kleine, niet-storende plekjes als gevolg van de opwindsleutel die tegen de wijzerplaat is gekomen.

Via een scharnierend luikje is het uurwerk te bereiken. Het uurwerk is geheel origineel en hoort bij deze klok. Het uurwerk heeft een zogenaamd sneksysteem dat zorgdraagt voor de compensatie van de veerspanning. Via een scharnierend stangetje wordt de andere wijzerplaat bediend.

De klok is geheel gereviseerd met 2 jaar garantie.

Details
Diameter kast: 39 cm
Hoogte snijwerk: 60 cm
Jaartal: 2e helft 19e eeuw
Oorsprong: Engeland
Prijs: € 2350,00

Prachtige Cartelklok Louis XVI

Omschrijving
Deze zeer fraai gegoten Louis XVI cartelklok wordt aangeboden in ongerestaureerde staat. Restauratie is uiteraard mogelijk indien gewenst. Heeft originele spillegang en repetitiemechanisme. Uurwerk ziet er compleet uit m.u.v. bel en hamer. Afgeplatte onderkant uurwerk. Behalve de lunette heeft de klok nog zijn originele verguldsel, dus niet over verguld zoals ik dit vaak zie. Een van de mooiste Lodewijk XVI modellen met vaas en kopje onderin.

Details
Hoogte: 65cm
Breedte: 30 cm
Jaartal: circa 1770
Oorsprong: Frankrijk
Vaste prijs: € 2450,00 ongerestaureerd

Royale Art Deco Pendule Georges Gori “la caresse”

Omschrijving

Royale Art Deco pendule in uitzonderlijk fraaie staat. Aan de linkerzijde een gepatineerd beeld van een vrouwenfiguur, gekleed in het modebeeld van de art deco, waarvan de handen en het gelaat in ivoor of ivorine zijn uitgevoerd. De kwetsbare handen zijn onbeschadigd. Aan de rechterzijde staat een bronzen beeld van een ree. Het ontwerp is met grote mate van zekerheid van Georges Gori, een leerling van Jean-Antoine Injalbert, Parijs. Centraal op het basement staat de gesigneerde wijzerplaat voorzien van een signatuur: a la renaissance 47.49 B(oulevar)d St. Martin Paris. Dit was destijds een vooraanstaand juwelier die recht tegenover het prachtige theater De La Renaissance een winkel had.

De klok is voorzien van een 8 daags Franse pendule uurwerk van uitstekende kwaliteit. Deze zeer decoratieve pendule is een prachtig sieraad voor ieder interieur.

Details

 • Hoogte: 36 cm
 • Breedte: 73 cm
 • Diepte: 15 cm
 • Jaartal: Circa 1900
 • Oorsprong: Parijs
 • € 1450,00, uurwerk gerestaureerd met garantie
 • € 950,00 niet gerestaureerd

Rijke Friese stoelklok rond 1780

Omschrijving

Met het verwijderen van de oude bovenste verflaag kwam de originele een rijke beschildering tevoorschijn. Op de wijzerplaat zijn twee Mercurius figuren te zien. Mercurius was de Romeinse god voor handel, reizigers en winst. De gevleugelde helm en de met slangen omgeven gevleugelde staf zijn symbolen van snelheid. Verder zijn op de wijzerplaat pioenrozen en een boerderij afgebeeld. Er is veel goudverf gebruikt, een teken van een indertijd duurdere klok. Het lood rondom de wijzerplaat, in de toog van de kast en aan de zijkanten is rijk te noemen en is geheel in lijn met de wijzerplaat.

De eiken kast is aan de zijkanten voorzien van twee zeemeerminnen. Ook de houten kast is op sommige plaatsen fraai beschilderd met goudverf. Het uurwerk is geheel in originele staat en heeft een wekkerwerk zoals dat vaker te zien is bij Friese klokken.

Kortom een zeer fraai Friese stoelklok in perfect gerestaureerde topconditie.

Details

 • Hoogte: 70 cm
 • Breedte: 31 cm
 • Diepte: 25 cm
 • Jaartal: Circa 1780
 • Oorsprong: Friesland
 • Prijs:  € 3450,00
abcabcabc