Pendule met Reaumur thermometer

Omschrijving

Een fraaie pendule met een groot pendulewerk met bijzondere kenmerken. Zo is de klok vroeg in zijn soort: de originele opwindveren zijn nog aanwezig en zijn voorzien van het jaartal 1833. Daarnaast is de originele stolp en basement nog bij de pendule aanwezig. Meestal worden deze klokken zonder stolp aangeboden of met een niet bijpassende stolp. Helaas heeft de stolp een barst, echter deze zit niet aan de voorzijde en daardoor niet hinderlijk.

De wijzerplaat is verzilverd evenals de verzilverde thermometer aanduiding onder de wijzerplaat. De eenheid is niet Celcius maar heeft de schaal van Reaumur. Bij deze oude eenheid wordt het smelt- en kookpunt van water vastgesteld als respectievelijk 0 graden en 80 graden. Op de schaalverdeling staan tevens de temperatuur records van 1753 en 1830 gegraveerd.

De zware en originele slinger heeft een fijn afstelling en de letters R en A die staan voor Retour en Avant ofwel Terug en naar Voren om het uurwerk op tijd te laten lopen.

De kast is van zwart hout met fraai inlegwerk met rozenhout. 

Details
Hoogte pendule (incl. stolp): 50cm
Breedte: 25 cm
Diepte: 16 cm
Datering: 1833
Oorsprong: Frankrijk
Prijs:  € 2250,00

Uiterst Zeldzaam: Staand horloge Amsterdamse School circa 1925

Omschrijving
Tijdens de Amsterdamse School periode zijn diverse klokken gemaakt. Veelal zijn dit tafelklokken en heel af en toe een wandklok van kunstenaars/ontwerpers zoals Eisenloeffel, Berlage, Krop en Winkelman. Het gebruik van gehamerd en daarna gepatineerd roodkoper was een geliefd materiaal. Deze klokken hebben allen de karakteristieke stijlkenmerken van de Amsterdamse School: sober, getrapte vormen, gedetailleerde  versieringen en de kenmerkende stilistische cijfers. Deze staande klok is een absolute zeldzaamheid van museale schoonheid en is de enige Amsterdamse school staande klok die uit gehamerd koper is vervaardigd.

De ontwerper heeft hoogstwaarschijnlijk zijn inspiratie gehaald uit het Radio Kootwijk gebouw dat in dezelfde periode is gebouwd. De getrapte vorm aan de zijkant van het gebouw komt in deze klok duidelijk terug evenals de vorm van het middelste deel.

De klok is in een onberispelijk staat. Zowel kast als het 8-daags uurwerk zijn geheel gerestaureerd.

Details
Hoogte: 202 cm
Breedte: 45 cm
Diepte: 33 cm
Datering: ca. 1925
Oorsprong: Nederland
Prijs:  POA (alleen relefonisch), hogere prijsklasse

Vroege comtoise model zonnetje circa 1770

Omschrijving

Deze vroege originele comtoise klok kwam in pure, ongerestaureerde staat rechtstreeks uit Frankrijk.  Zo koop ik deze klokken het liefste in. Het gegoten gietstuk boven de wijzerplaat is origineel (vaak is er later een nieuw gietstuk op gezet) en laat een zonnetje zien omgeven door vroege C-vormige ornamenten. De wijzerplaat heeft de vroege schotelvorm en kent handgemaakte ijzeren wijzers. Daarmee is de klok te dateren rond 1770. De comtoise slaat eenmaal op de halve uren en origineel slechts eenmaal het aantal slagen op de hele uren. Dat is uitzonderlijk omdat verreweg de meeste comtoises tweemaal, met een korte tussenpauze, het volledig aantal slagen op de hele uren laten horen. De lange draadslinger met onderaan een loden gewicht geeft een rustige aangename tik.

Details
Hoogte wijzerplaat: 35 cm
Hoogte incl. slinger: 150 cm
Breedte: 24 cm
Diepte: 14 cm
Datering: ca. 1770
Oorsprong: Frankrijk
Prijs:  € 1950,00

Mahonie pubklok / dialclock met dubbelzijdige wijzerplaat

Omschrijving

De pubklok of English dialclock zijn geliefde klokken die in openbare ruimten hingen zoals stations, kantoren, eetgelegenheden en in bars. Het was dus een publieke (public) klok. Deze bijzondere klok heeft in de St Georges Taverne gehangen hetgeen op de wijzerplaat is te zien. Geliefd is de mahoniehouten kast die de voorkeur heeft ten opzichte van de eiken kast. Het bijzondere van deze klok is het mooie snijwerk waaraan de klok hangt en uiteraard de wijzerplaat aan beiden zijden. De wijzerplaten zijn in een fraaie staat.

Via een scharnierend luikje is het uurwerk te bereiken. Het uurwerk is geheel origineel en hoort bij deze klok. Het uurwerk heeft een zogenaamd sneksysteem dat zorgdraagt voor de compensatie van de veerspanning.

Er is een (originele) mogelijkheid om de klok een kwartslag te draaien op het houtsnijwerk en zo als staande tafelklok te gebruiken.

De klok is geheel gereviseerd met 2 jaar garantie.

Details
Diameter kast: 39 cm
Hoogte snijwerk: 60 cm
Jaartal: 2e helft 19e eeuw
Oorsprong: Engeland
Prijs: € 2350,00

Empire pendule Deverberie 1798

Omschrijving

Het ontwerp van deze wonderschone Empire pendule is onmiskenbaar van de hand van meester ontwerper Jean-Simon Deverberie. In de bibliotheek van de French National Institute of Art History (INHA) in Parijs maakt een modellenboek van Deverberie deel uit van de collectie. Het boek heeft ingekleurde etsen met 31 modellen waarbij plaat 11 de “Pendule avec ornements floraux et végétaux” toont. De ontdekking van het modellenboek is gedaan door Charlotte Vignon. De vondst wordt in 2003 gepubliceerd en met name dit model wordt in haar publicatie uitvoerig beschreven. Ook in het gezaghebbende boek La Pendule Française van P. Kjellberg staat de pendule op pagina 330 afgebeeld.

De pendule is fraai gedecoreerd met een bloemenmand en -takken en staat op vier dierenpoten, net zoals op de originele tekening van Deverberie. Het contrast met de zeer fijn bewerkte blauw email knopjes is van buitengewone schoonheid. De vuurvergulde opengewerkte slinger met twee kussende putti op een schommel is een soortgelijke slinger als afgebeeld op een andere schets van Deverberie. De pendule staat op een witmarmer basement ondersteund door vier verguld vaasvormige poten.

Het grote pendule uurwerk is geheel gerestaureerd en is in originele staat met de vroege touwtje slingerophanging.

Van deze pendule straalt het vakmanschap van Deverberie groots af en is hiermee een fantastisch voorbeeld van de absolute hoogtijdagen van de Franse ontwerp- , giet- en verguldperiode van rond 1800. Omdat het model populair was zijn er al snel door anderen kopieën gemaakt die het bij lange na niet halen bij de kwaliteit van deze originele Deverberie.

Details
Hoogte: 53 cm
Breedte: 44 cm
Jaartal: 1798/99 (volgens modelboek Deverberie)
Oorsprong: Frankrijk
Prijs: € 7850,00

abcabcabc