Zweedse staande Mora klok, 1e helft 19e eeuw.

Omschrijving

Mora klokken zijn in Nederland minder bekend. Toch heeft deze Zweedse klok erg aantrekkelijke kenmerken die in ieder interieur goed zal passen.

De oorsprong van de klok in Mora dateert al uit het begin van de 18e eeuw toen de Zweedse stad Mora werd getroffen door jaren van droogte. Boeren verlieten de streek en reisden naar Stockholm om daar nieuwe vaardigheden te leren. Een aantal van hen leerden de kunst van het klokken maken en toen zij weer terugkeerden naar Mora, maakten zij klokken in de Mora stijl om tijdens de wintermaanden de financiën aan te vullen. Veel Mora-klokken vertonen tegenwoordig tekenen dat ze opnieuw zijn geverfd. De achtergrond hiervan is de Zweedse traditie om een ​​Mora-klok van de ene generatie op de andere door te geven. De nieuwe generatie of eigenaar van de Mora-klok zou de Mora-klok vaak willen ‘personaliseren’ en zou deze meestal opnieuw laten schilderen. Mora-klokken hebben daarom de geschiedenis van meerdere generaties van een familie als eigenaar.

In de tweede helft van de 19e eeuw verdween de Zweedse Mora-klokken uit als gevolg van de invoer van efficiëntere Amerikaanse en Duitse klokken. Er wordt geschat dat er ongeveer 50.000 Mora-klokken zijn gemaakt en veel van deze Mora-klokken hebben de tijd niet meer overleefd en daarom wordt deze onbekende staande klok steeds zeldzamer. Op dit moment worden daarom weer replica Mora klokken vervaardigd, voorzien van een elektronisch uurwerkje.

De klok die ik te koop aanbiedt is in een zeer originele staat. Zowel uurwerk, gewichten, wijzerplaat en zelfs opwindsleutel zijn origineel 19e eeuw. De kast heeft een aantrekkelijke vorm en is anders dan de meeste Mora klokken die te koop worden aangeboden.

Ik bied de klok in een niet-gerestaureerde staat aan. Het uurwerk functioneert goed en de kast ziet er netjes uit. Een optie is om de kast aan te bieden bij een meubelmaker om enkele kleine werkzaamheden uit e laten voeren. Het uurwerk kan door mij gerestaureerd worden, maar dat kan ook plaatsvinden wanneer het uurwerk problemen gaat vertonen.

Details
Hoogte: 207 cm
Breedte: 14 cm
Jaartal: 1e helft 19e eeuw
Oorsprong: Zweden
Loopduur: circa 7 dagen
Prijs: € 900,00 , niet gerestaureerd, geen garantie. Restauratie is mogelijk.

 

Zeldzame Seiko Diabolo TTZ-114 space age klok

Omschrijving

Het ontwerp van deze buro/tafelklok is overduidelijk geïnspireerd op het ruimtevaarttijdperk ofwel space age. Eind jaren 60 en begin jaren 70 zetten kunstenaars “ruimte” in om hun kunstvoorwerpen tot stand te laten komen. Mode, architectuur en kunstvoorwerpen  werden gekenmerkt door gebruik van de kleuren wit en zilver, weerkaatsende oppervlakken en coconachtige en futuristische vormen. Ook Seiko heeft bij de vervaardiging van deze klok van deze stroming gebruikt gemaakt.

Zo ook dit prachtige en weinig voorkomende model Diabolo of de TTZ-114.  Het zwart en wit kunststof van de voet en de kast contrasteert zeer fraai. De wijzerplaat heeft bijzonder geknikte wijzers die in de ruimte lijken te verdwijnen. Het uurwerk wordt door een batterij aangestuurd en heeft een balans en is de voorloper van het quartz uurwerk zoals wij dat nu kennen van de polshorloges en klokken. In een speciaal vakje in het uurwerk zit nog het originele schroevendraaiertje om het uurwerk af te regelen. De klok is in een mooie staat met minimale gebruikssporen.

De klok heb ik werkend aangeschaft en functioneert prima. Het uurwerk heb ik niet gereviseerd en daarmee kan ik de klok voor een nette prijs aanbieden.

Details
Hoogte: 20 cm
Breedte: 14 cm
Jaartal: ong. 1970
Oorsprong: Japan
Prijs: € 450,00 , geen garantie.

 

 

 

 

Mahonie pubklok / dialclock met dubbelzijdige wijzerplaat

Omschrijving

De pubklok of English dialclock zijn geliefde klokken die in openbare ruimten hingen zoals stations, kantoren, eetgelegenheden en in bars. Het was dus een publieke of pub(lic)klok. Deze bijzondere klok heeft in de St Georges Taverne gehangen hetgeen op de wijzerplaat is te zien. Geliefd is de mahoniehouten kast die de voorkeur heeft ten opzichte van de eiken kast. Het bijzondere van deze klok is het mooie snijwerk waaraan de klok hangt en uiteraard de wijzerplaat aan beiden zijden. De wijzerplaat aan de niet-opwind zijde is in een onberispelijke staat. De opwindzijde heeft een paar kleine, niet-storende plekjes als gevolg van de opwindsleutel die tegen de wijzerplaat is gekomen.

Via een scharnierend luikje is het uurwerk te bereiken. Het uurwerk is geheel origineel en hoort bij deze klok. Het uurwerk heeft een zogenaamd sneksysteem dat zorgdraagt voor de compensatie van de veerspanning. Via een scharnierend stangetje wordt de andere wijzerplaat bediend.

De klok is geheel gereviseerd met 2 jaar garantie.

Details
Diameter kast: 39 cm
Hoogte snijwerk: 60 cm
Jaartal: 2e helft 19e eeuw
Oorsprong: Engeland
Prijs: € 2350,00

Empire pendule Deverberie 1798

Omschrijving

Het ontwerp van deze wonderschone Empire pendule is onmiskenbaar van de hand van meester ontwerper Jean-Simon Deverberie. In de bibliotheek van de French National Institute of Art History (INHA) in Parijs maakt een modellenboek van Deverberie deel uit van de collectie. Het boek heeft ingekleurde etsen met 31 modellen waarbij plaat 11 de “Pendule avec ornements floraux et végétaux” toont. De ontdekking van het modellenboek is gedaan door Charlotte Vignon. De vondst wordt in 2003 gepubliceerd door en speciaal deze pendule wordt in haar publicatie uitvoerig beschreven. Ook in het gezaghebbende boek La Pendule Française van P. Kjellberg staat de pendule op pagina 330 afgebeeld.

De pendule is fraai gedecoreerd met een bloemenmand en -takken en staat op vier dierenpoten, net zoals op de originele tekening van Deverberie. Het contrast met de zeer fijn bewerkte blauw email knopjes is van buitengewone schoonheid. De vuurvergulde opengewerkte slinger met twee kussende putti op een schommel is een soortgelijke slinger als afgebeeld op een andere schets van Deverberie. De pendule staat op een witmarmer basement ondersteund door vier verguld vaasvormige poten.

Het grote pendule uurwerk is in originele staat met de vroege touwtje slingerophanging.

Van deze pendule straalt het vakmanschap van Deverberie groots af en is hiermee een fantastisch voorbeeld van de absolute hoogtijdagen van de Franse ontwerp- , giet- en verguldperiode van rond 1800.

Details
Hoogte: 53 cm
Breedte: 44 cm
Jaartal: 1798/99 (volgens modelboek Deverberie)
Oorsprong: Frankrijk
Vaste prijs: € 5450,00 ongerestaureerd
Prijs incl. restauratie en 2 jaar garantie: € 7450,00

Prachtige Cartelklok Louis XVI

Omschrijving
Deze zeer fraai gegoten Louis XVI cartelklok wordt aangeboden in ongerestaureerde staat. Restauratie is uiteraard mogelijk indien gewenst. Heeft originele spillegang en repetitiemechanisme. Uurwerk ziet er compleet uit m.u.v. bel en hamer. Afgeplatte onderkant uurwerk. Behalve de lunette heeft de klok nog zijn originele verguldsel, dus niet over verguld zoals ik dit vaak zie. Een van de mooiste Lodewijk XVI modellen met vaas en kopje onderin.

Details
Hoogte: 65cm
Breedte: 30 cm
Jaartal: circa 1770
Oorsprong: Frankrijk
Vaste prijs: € 2450,00 ongerestaureerd

Royale Art Deco Pendule Georges Gori “la caresse”

Omschrijving

Royale Art Deco pendule in uitzonderlijk fraaie staat. Aan de linkerzijde een gepatineerd beeld van een vrouwenfiguur, gekleed in het modebeeld van de art deco, waarvan de handen en het gelaat in ivoor of ivorine zijn uitgevoerd. De kwetsbare handen zijn onbeschadigd. Aan de rechterzijde staat een bronzen beeld van een ree. Het ontwerp is met grote mate van zekerheid van Georges Gori, een leerling van Jean-Antoine Injalbert, Parijs. Centraal op het basement staat de gesigneerde wijzerplaat voorzien van een signatuur: a la renaissance 47.49 B(oulevar)d St. Martin Paris. Dit was destijds een vooraanstaand juwelier die recht tegenover het prachtige theater De La Renaissance een winkel had.

De klok is voorzien van een 8 daags Franse pendule uurwerk van uitstekende kwaliteit. Deze zeer decoratieve pendule is een prachtig sieraad voor ieder interieur.

Details

 • Hoogte: 36 cm
 • Breedte: 73 cm
 • Diepte: 15 cm
 • Jaartal: Circa 1900
 • Oorsprong: Parijs
 • € 1450,00, uurwerk gerestaureerd met garantie
 • € 950,00 niet gerestaureerd

Rijke Friese stoelklok rond 1780

Omschrijving

Met het verwijderen van de oude bovenste verflaag kwam de originele een rijke beschildering tevoorschijn. Op de wijzerplaat zijn twee Mercurius figuren te zien. Mercurius was de Romeinse god voor handel, reizigers en winst. De gevleugelde helm en de met slangen omgeven gevleugelde staf zijn symbolen van snelheid. Verder zijn op de wijzerplaat pioenrozen en een boerderij afgebeeld. Er is veel goudverf gebruikt, een teken van een indertijd duurdere klok. Het lood rondom de wijzerplaat, in de toog van de kast en aan de zijkanten is rijk te noemen en is geheel in lijn met de wijzerplaat.

De eiken kast is aan de zijkanten voorzien van twee zeemeerminnen. Ook de houten kast is op sommige plaatsen fraai beschilderd met goudverf. Het uurwerk is geheel in originele staat en heeft een wekkerwerk zoals dat vaker te zien is bij Friese klokken.

Kortom een zeer fraai Friese stoelklok in perfect gerestaureerde topconditie.

Details

 • Hoogte: 70 cm
 • Breedte: 31 cm
 • Diepte: 25 cm
 • Jaartal: Circa 1780
 • Oorsprong: Friesland
 • Prijs:  € 3450,00
abcabcabc