Salomon Coster, de klokkenmaker van Christiaan Huygens

Op eerste kerstdag 1656 vond Christiaan Huygens de toepassing van een slinger aan een uurwerk uit. Een revolutionaire uitvinding die veel betekende voor de wetenschap en scheepvaart. De van oorsprong Haarlemse Meester Horlogemaker Salomon Coster werkte vanaf dat moment nauw samen met Huygens om de slingerklok te ontwikkelen en te vervaardigen.

In dit twintig pagina’s tellend magazine worden de resultaten van een uitgebreid archiefonderzoek gepresenteerd over de periode december 1656 – september 1658. Na de Engelstalige publicatie van dit onderzoek in Antiquarian Horology, is op verzoek een beperkte Nederlandstalige oplage gedrukt.

Titel: Salomon Coster, klokkenmaker van Huygens
Auteurs: Ben Hordijk & Rob Memel
Uitgegeven door: Uurologisch Nieuws
Versie: 20e jaargang, #5, december 2021
Prijs: EUR 12,50 exclusief verzendkosten
Te bestellen via e-mail: benhordijk@icloud.com

Unieke gevelklok Galery du Roy Bruxelles

Omschrijving

Deze klok met wijzerplaten aan twee zijden is een absolute blikvanger en zal in een luxe winkel of in de overdekte winkelgalerij hebben gehangen. De klok zou prima passen in een royaal huis, restaurant, winkel etc. De klok is een unicum en zal een speciale opdracht zijn geweest. Het geheel heeft een substantieel gewicht: de klok weegt 24 kilogram en de bijbehorende zware ophangbeugel 12 kilogram. De vergulde guirlandes zijn van gietijzer. Het uurwerk heeft een dubbele as voor de bevestiging van de wijzers aan de twee wijzerplaten en heeft een Zwitserse ankergang in plaats van een slinger. Op het uurwerk staat gesigneerd: “G. van Caeneghem 8-27 stocke” hetgeen kan duiden op een fabrikagejaar van augustus 1927.

Details
Hoogte klok: 70 cm
Hoogte beugel: 38 cm
Totale hoogte: 138 cm
Diepte: 20 cm
Datering: vermoedelijk 1927
Oorsprong: Belgie/Frankrijk
Uurwerk: mechanisch, echappement, 8 daags
Prijs:  € 4850,00

 

 

Geelmessing / geelkoper

Restauratoren van uurwerken zijn vaak op zoek naar de juiste kleur messing voor het maken van onderdelen. Het messing dat in de reguliere handel te koop is heeft een te rode kleur hetgeen afwijkt van de gewilde diep-gele kleur behorende bij oudere uurwerken. In mijn voorraad heb ik diverse dikte gegoten plaat en grote diameter gegoten staf. Dit materiaal is speciaal gegoten in de juiste kleur waar bijvoorbeeld tandwielen en andere onderdelen uit te maken zijn. Laat weten wat u zoekt en ik zal kijken of ik het kan missen en de prijs doorgegeven.

Vroege comtoise model zonnetje circa 1770

Omschrijving

Deze vroege originele comtoise klok kwam in niet gerestaureerde staat rechtstreeks uit Frankrijk.  Zo koop ik deze klokken het liefste in. Het gegoten gietstuk boven de wijzerplaat is origineel (vaak is er later een nieuw gietstuk op gezet); laat een zonnetje zien omgeven door vroege C-vormige voluutornamenten.  De mooie wijzerplaat met handgemaakte ijzeren wijzers heeft een vroege schotelvorm. Daarmee stamt de klok af uit de Lodewijk XV / XVI periode en is te dateren omstreeks 1770. De messing wekkerschijf is achter de uurwijzer te zien echter is, zoals vaak, het wekkermechanisme uit de klok verwijderd of is nooit geïnstalleerd geweest. Verder slaat deze klok eenmaal op de halve uren en slechts eenmaal het aantal slagen op de hele uren. Dat is niet heel gangbaar omdat verreweg de meeste comtoises tweemaal, met een korte tussenpauze, het aantal slagen laat horen. De lange draadslinger met onderaan een loden gewicht geeft een rustige aangename tik.

Details
Hoogte wijzerplaat: 35 cm
Hoogte incl. slinger: 150 cm
Breedte: 24 cm
Diepte: 14 cm
Datering: ca. 1770
Oorsprong: Frankrijk
Prijs:  € 1950,00

Mahonie pubklok / dialclock met dubbelzijdige wijzerplaat

Omschrijving

De pubklok of English dialclock zijn geliefde klokken die in openbare ruimten hingen zoals stations, kantoren, eetgelegenheden en in bars. Het was dus een publieke of pub(lic)klok. Deze bijzondere klok heeft in de St Georges Taverne gehangen hetgeen op de wijzerplaat is te zien. Geliefd is de mahoniehouten kast die de voorkeur heeft ten opzichte van de eiken kast. Het bijzondere van deze klok is het mooie snijwerk waaraan de klok hangt en uiteraard de wijzerplaat aan beiden zijden. De wijzerplaat aan de niet-opwind zijde is in een onberispelijke staat. De opwindzijde heeft een paar kleine, niet-storende plekjes als gevolg van de opwindsleutel die tegen de wijzerplaat is gekomen.

Via een scharnierend luikje is het uurwerk te bereiken. Het uurwerk is geheel origineel en hoort bij deze klok. Het uurwerk heeft een zogenaamd sneksysteem dat zorgdraagt voor de compensatie van de veerspanning. Via een scharnierend stangetje wordt de andere wijzerplaat bediend.

De klok is geheel gereviseerd met 2 jaar garantie.

Details
Diameter kast: 39 cm
Hoogte snijwerk: 60 cm
Jaartal: 2e helft 19e eeuw
Oorsprong: Engeland
Prijs: € 2350,00

Empire pendule Deverberie 1798

Omschrijving

Het ontwerp van deze wonderschone Empire pendule is onmiskenbaar van de hand van meester ontwerper Jean-Simon Deverberie. In de bibliotheek van de French National Institute of Art History (INHA) in Parijs maakt een modellenboek van Deverberie deel uit van de collectie. Het boek heeft ingekleurde etsen met 31 modellen waarbij plaat 11 de “Pendule avec ornements floraux et végétaux” toont. De ontdekking van het modellenboek is gedaan door Charlotte Vignon. De vondst wordt in 2003 gepubliceerd en met name dit model wordt in haar publicatie uitvoerig beschreven. Ook in het gezaghebbende boek La Pendule Française van P. Kjellberg staat de pendule op pagina 330 afgebeeld.

De pendule is fraai gedecoreerd met een bloemenmand en -takken en staat op vier dierenpoten, net zoals op de originele tekening van Deverberie. Het contrast met de zeer fijn bewerkte blauw email knopjes is van buitengewone schoonheid. De vuurvergulde opengewerkte slinger met twee kussende putti op een schommel is een soortgelijke slinger als afgebeeld op een andere schets van Deverberie. De pendule staat op een witmarmer basement ondersteund door vier verguld vaasvormige poten.

Het grote pendule uurwerk is geheel gerestaureerd en is in originele staat met de vroege touwtje slingerophanging.

Van deze pendule straalt het vakmanschap van Deverberie groots af en is hiermee een fantastisch voorbeeld van de absolute hoogtijdagen van de Franse ontwerp- , giet- en verguldperiode van rond 1800. Omdat het model populair was zijn er al snel door anderen kopieën gemaakt die het bij lange na niet halen bij de kwaliteit van deze originele Deverberie.

Details
Hoogte: 53 cm
Breedte: 44 cm
Jaartal: 1798/99 (volgens modelboek Deverberie)
Oorsprong: Frankrijk
Prijs: € 7850,00

Rijke Friese stoelklok rond 1780

Omschrijving

Met het verwijderen van de oude bovenste verflaag kwam de originele een rijke beschildering tevoorschijn. Op de wijzerplaat zijn twee Mercurius figuren te zien. Mercurius was de Romeinse god voor handel, reizigers en winst. De gevleugelde helm en de met slangen omgeven gevleugelde staf zijn symbolen van snelheid. Verder zijn op de wijzerplaat pioenrozen en een boerderij afgebeeld. Er is veel goudverf gebruikt, een teken van een indertijd duurdere klok. Het lood rondom de wijzerplaat, in de toog van de kast en aan de zijkanten is rijk te noemen en is geheel in lijn met de wijzerplaat.

De eiken kast is aan de zijkanten voorzien van twee zeemeerminnen. Ook de houten kast is op sommige plaatsen fraai beschilderd met goudverf. Het uurwerk is geheel in originele staat en heeft een wekkerwerk zoals dat vaker te zien is bij Friese klokken.

Kortom een zeer fraai Friese stoelklok in perfect gerestaureerde topconditie.

Details

  • Hoogte: 70 cm
  • Breedte: 31 cm
  • Diepte: 25 cm
  • Jaartal: Circa 1780
  • Oorsprong: Friesland
  • Prijs:  € 3450,00
abcabcabc